8 listopada obchodziliśmy Międzynarodowy Dzień Zdrowego Śniadania. Święto to wywodzi się z Europejskiego Dnia Zdrowego Jedzenia i Gotowania.
Głównym celem programu jest zwiększanie świadomości na temat zdrowego odżywiania i roli śniadania
w diecie dziecka oraz edukacja najmłodszych przez zaangażowanie rodziców i nauczycieli w kwestie prawidłowego żywienia dzieci.
Dlatego też w tym dniu, uczniowie klas II i III z wychowawczyniami zaangażowali się w tą akcję. W czasie zajęć przygotowywali dla siebie zdrowe śniadanie.
Było pysznie, zdrowo, kolorowo i radośnie! Uczniowie przygotowali pożywne kanapki lub przekąski i wspólnie spożywali śniadania. Śniadanie ma ogromny wpływ na samopoczucie w ciągu dnia oraz na metabolizm u dzieci. Odpowiednie produkty wspomagają pamięć i koncentrację oraz odżywiają mózg dziecka.
W klasach odbyły się również pogadanki i inne formy zajęć, podczas których uczniowie poznali zasady zdrowego odżywiania, piramidę zdrowego żywienia oraz rolę śniadania w codziennej diecie. Wierzymy,
że udział w akcji przyczyni się do zmiany nawyków żywieniowych i większej dbałości o spożywanie śniadania – w domu i szkole.