8 listopada w Polsce obchodzimy Dzień Zdrowego Śniadania dlatego właśnie uczniowie klas I-III wraz z wychowawczyniami przygotowywali wspólne, zdrowe śniadania. Celem akcji było promowanie zasad zdrowego odżywiania oraz zwiększanie świadomości uczniów na temat zdrowego odżywiania i roli śniadania jak również zaliczenie kolejnego eko zadania w ramach projektu „Z ekologią na Ty”.
Dzieci przyrządzały apetyczne kanapki, płatki kukurydziane z mlekiem i jogurtem oraz zdrowe przekąski. Było pysznie, zdrowo, kolorowo! Tego dnia przeprowadzono również pogadanki na temat roli śniadania, jako najważniejszego posiłku w ciągu dnia. Dzięki niemu dzieci mają siłę i energię do nauki i zabawy, lepiej się koncentrują na wykonywanych zadaniach. Omówiony został także sposób w jaki taki posiłek powinien być skomponowany, a także zalety jakie płyną ze zdrowego odżywiania. Uczniowie dowiedzieli się również, że zdrowe odżywianie to nie tylko zdrowa żywność. Wspólne przygotowywanie i spożywanie śniadania sprawiło dzieciom wiele przyjemności i na pewno dobrze smakowało.